Tietoa QR-koodista
Historia
QR -kooditekniikka on kehitetty Japanissa jo 1990 -luvun alkupuolella. Alunperin se on kehitetty teollisuuden tarpeisiin - nopeaan liukuhihnalla kulkevien kappaleiden seurantaan. QR -koodi tulee englannin kielen sanoista "Quick Responce".
Käyttökohteet
Tyypillisesti QR -koodeilla halutaan välittää osoitelinkki mobiileihin päätelaitteisiin. QR -koodiin kirjoitetaan esimerkiksi tuotteen sivun osoite. Asiakas voi lukea koodin älypuhelimensa viivakoodin lukijalla, joka puolestaan osaa avata koodiin kirjoitetun osoitteen suoraan www -selaimeen. Loppukäyttäjä pääsee siis nopeasti halutulle internet -sivulle ilman osoitteen kirjoittamista. Mobiililaitteilla kirjoittaminen on yleisesti hyvin hidasta ja QR -koodin hyödyntäminen nopeuttaa sivuille pääsyä huomattavasti. Hyvällä tuurilla sivuilla kävijä tekee sivusta kirjanmerkin ja palaa uudelleen.
QR -koodi voidaan painaa käytännössä mihin tahansa mainokseen tai esitteeseen. Se voi olla esimerkiksi katumainoksessa, jolloin ohikulkijat pääsevät helposti ja nopeasti halutulle internet -sivulle. QR -koodi voi olla vaikka luontopolulla tietyssä kohteessa ja siitä aukeava linkki kertoo lisätietoja kohteesta. Se voi löytyä bussin kyljestä, käyntikortista tai vaikka hotellihuoneesta.
Printtimediassa QR -koodia käytetään niin ikään ohjaamaan internet -sivulle. Esimerkiksi tuotemainoksissa halutaan usein enemmän tietoa kuin itse mainokseen on mahdollista laittaa. QR koodi antaa lisää mahdollisuuksia.
Lukulaitteet
Lukulaitteena toimivan kameran lisäksi tarvitaan viivakoodin lukemiseen ohjelmisto. Koodien lukemiseen käytettävä ohjelmisto on internetistä ilmaiseksi saatavilla käytännössä kaikkiin älypuhelimiin.
Ohjelmistojen haku ja asennus tapahtuu monesti helpoiten suoraan puhelimesta. Android -puhelimiin ohjelmisto löytyy Android Marketista ja Nokian puhelimiin Ovi palvelusta. Applen iPhoneen sovellukset löytyvät AppStoresta. Osa Nokian malleista sisältää QR -koodien lukuohjelman valmiiksi asennettuna nimellä viivakoodin lukija tai barcode reader.